"Το Αικίντο είναι ο δρόμος της μη αντίστασης και ως εκ τούτου είναι ανίκητο εξ'ορισμού. Υψηλή ή χαμηλή ταχύτητα δεν έχουν καμμία συνέπεια. Απλά και μόνον οι έχοντες την πρόθεση να πολεμήσουν με αυτόν που ενσαρκώνει το συμπαντικό νόμο, επικεντρώνουν την σκέψη τους στην παραβίαση της αρμονίας της ίδιας της φύσης. Το άτομο με κακά και επιβλαβή συναισθήματα, έχει νικηθεί πριν ακόμη κάνει την πρώτη κίνηση. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης έχει ήδη κριθεί."

O'Sensei

Εκδηλώσεις

Για ποιον είναι το Αϊκίντο

Αντίθετα με άλλες πολεμικές τέχνες (και ιδιαίτερα με αυτές που έχουν εξελιχθεί σε αθλήματα), το Αϊκίντο είναι μια πραγματικά... δημοκρατική τέχνη. Κάθε άτομο ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σωματικής διάπλασης ή προηγούμενης εμπειρίας στις πολεμικές τέχνες (αλλά και στη σωματική άσκηση γενικότερα) μπορεί να ξεκινήσει να μελετά το Αϊκίντο και να συνεχίσει για όσο διάστημα επιθυμεί. Ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις ΑμΕΑ, είναι ωφέλιμο και ευεργετικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλοι οι μεγάλοι Δάσκαλοι του Αϊκίντο εξακολουθούν να μελετούν και να διδάσκουν ακόμα και μετά τα 70 τους χρόνια, ηλικία, η οποία στις περισσότερες κοινωνίες θεωρείται απαγορευτική για σχεδόν οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα.


Ο λόγος που κάποιος μπορεί να μελετήσει το Αϊκίντο και σε μεγάλες ηλικίες είναι η φιλοσοφία του, ότι η ταχύτητα εκτέλεσης των τεχνικών του, εναπόκειται στις δυνατότητες και στις ειδικές ανάγκες του κάθε ασχολούμενου - υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά ατόμων με βαριές σωματικές βλάβες (απουσία μελών, όρασης, ακοής κλπ) που μελετούν το Αϊκίντο. 'Αλλωστε, από τις βιογραφίες τόσο του Ιδρυτή του Αϊκίντο, όσο και πολλών άλλων δασκάλων είναι εμφανές ότι πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς είχαν προβλήματα υγείας τα οποία έλυσαν με την ενασχόληση στην τέχνη αυτή. Αυτό δε σημαίνει ότι το Αϊκίντο είναι θεραπεία, αλλά ότι μπορεί να συνεισφέρει στην καλύτερη υγεία του ασχολούμενου, κυρίως λόγω του τρόπου της αναπνοής και των κινήσεων ευλυγισίας οι οποίες εκτελούνται σε κάθε μάθημα.


Ίσως πιο σημαντική είναι η συνεισφορά του Αϊκίντο ως προς την ισορροπία του ατόμου που ασχολείται με αυτό. Καθώς ο τρόπος ζωής στις σημερινές κοινωνίες δημιουργεί σωρεία πιέσεων στο άτομο, η εμβάθυνση στην φιλοσοφία μίας τέχνης που δίνει βάρος στην εύρεση του κέντρου του σώματος και στην ενοποίηση σώματος και πνεύματος αποτελεί το καλύτερο "φάρμακο" για μια καλύτερη και πιο αρμονική ζωή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιγράφουν το Αϊκίντο ως "κινούμενη γιόγκα" ή ως "κινούμενο Ζεν", χαρακτηρισμοί που αφορούν αυτή ακριβώς τη διάσταση της τέχνης. Η ευδιαθεσία και η ευφορία που προκαλεί η ενασχόληση στο Αϊκίντο και η αίσθηση ζωτικότητας που κάθε ασχολούμενος έχει μετά από κάθε μάθημα είναι ό,τι καλύτερο για την αντιμετώπιση του φρενήρους τρόπου ζωής ειδικά των σημερινών κοινωνιών.


Πέρα από τα παραπάνω, η συνεχής και αφοσιωμένη προσέλευση, προσφέρει μια εξαιρετικά αποτελεσματική αυτοάμυνα για όσους τη χρειαστούν. Διδάσκοντας τον ασχολούμενο πώς να έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα με την ελάχιστη προσπάθεια χωρίς να αναπτύσσει αισθήματα επιθετικότητας προς τον αντίπαλο, το Αϊκίντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε κάθε περίπτωση κινδύνου και να εξασφαλίσει στον ασχολούμενο ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι άνθρωποι τους οποίους θέλει να προστατεύσει θα ξεφύγουν με το μικρότερο δυνατό κίνδυνο. Η διάσταση αυτή του Αϊκίντο είναι ορατή σε κάθε τεχνική, ειδικά δε σε εκείνες που εκτελούνται απέναντι σε αντιπάλους οπλισμένους με σπαθί, ραβδί ή μαχαίρι.


Ένα μέτρο για το ότι το Αϊκίντο απευθύνεται στον καθένα είναι η προσέλευση στον Ελληνικό Όμιλο Αϊκίντο-: Από το 1997 που λειτουργεί το FukuShinKan Dojo ως σήμερα, έχουν ασχοληθεί στην τέχνη πάνω από 2000 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, ηλικιών και σωματικής κατάστασης.


Αϊκίντο και παιδιά

Για ποιους λόγους ένα παιδί θα επιλέξει να ασχοληθεί με το Aikido;

1. Το Αϊκίντο είναι εξ ορισμού μια μη βίαιη πολεμική τέχνη αυτοάμυνας. Τι σημαίνει αυτό; Τα παιδιά που ασxoλούνται στην τέχνη δεν ενθαρρύνονται να εφαρμόζουν τις τεχνικές που μαθαίνουν στους φίλους ή τα αδέλφιά τους άνευ λόγου και αιτίας. Η πρακτική εφαρμογή του Αϊκίντο ξεκινά από τη στιγμή που κάποιος επιτίθεται.


2. Το Αϊκίντο δείχνει στα παιδιά πως να είναι ήρεμα και πειθαρχημένα, γεγονός που θα τα βοηθήσει και στην εκτός ντότζο ζωή τους καθώς μαθαίνουν να επικεντρώνονται στην εκτέλεση των υποχρεώσεων και των καθηκόντων που κάθε φορά καλούνται να εκπληρώσουν. Η ηρεμία που απορρέει από την φιλοσοφία του Αϊκίντο είναι ένα βασικό πλεονέκτημα της τέχνης σε αντίθεση με τις άλλες πολεμικές τέχνες.


3. Το Αϊκίντο διδάσκει στα παιδιά την πρακτική αυτοάμυνα, χρησιμοποιώντας την ισορροπία τους σε συνδυασμό με την ασφαλή ακινητοποίηση του επιτιθέμενου. Η εφαρμογή της πρακτικής αυτοάμυνας είναι αποτελεσματική ακόμα και σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.


4. Το Αϊκίντο εμπνέει τα παιδιά να αντιμετωπίζουν με θετικά συναισθήματα το κόσμο και την κοινωνία γενικότερα. Μια από τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του ορίζει ότι προκειμένου να δημιουργηθεί κάτι σημαντικό, το άτομο θα πρέπει να λειτουργεί σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον του. Εν ολίγοις, αν το μυαλό βρίσκεται σε σωστή, ήρεμη, και πάνω απ' όλα θετική διανοητική κατάσταση, τότε το παιδί είναι σε θέση να πραγματοποιήσει κάτι καλό.


5. Το Αϊκίντο συμβάλλει στην πρόοδο των παιδιών στο σχολείο. Μέσω της ενασχόλησης, τα παιδιά αναπτύσσουν και καλλιεργούν το αίσθημα της ηρεμίας, οξύνεται η αντιληπτική τους ικανότητα, βοηθώντας τα παράλληλα να έχουν καθαρό μυαλό. Ως εκ τούτου, τα παιδιά γίνονται περισσότερο δεκτικά στην πρόσληψη γνώσης και στην κατανόηση της ήδη υπάρχουσας με μεγαλύτερη σαφήνεια.


6. Το Αϊκίντο βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις των παιδιών. Ο Sadaharu Oh, o Ιάπωνας "βασιλιάς" του baseball, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως ένας μέτριος παίκτης. Στο τέλος της καριέρας του, δεν παρέλειψε να παραδεχθεί ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας του οφείλεται αναμφίβολα στην ενασχόλησή του με το Αϊκίντο. Η ηρεμία που έμαθε να αναπτύσσει μέσω του Αϊκίντο, του έδωσε τη δυνατότητα να περιμένει υπομονετικά να έρθει η μπάλα στα χέρια του. Βασισμένο σε κατ' εξοχήν ιδιαίτερους τρόπους αναπνοής, το Αϊκίντο ενδυναμώνει και γυμνάζει το σύνολο του σώματος ολοκληρωμένα. Επίσης αναπτύσσονται τα αντανακλαστικά, η ευκινησία και ιδιαίτερα η μυική ευλυγισία.


7. Ο καθένας μπορεί να είναι καλός στο Αϊκίντο καθώς δεν απαιτείται κανενός είδους ταλέντου. Το μυστικό για την επίτευξη προόδου και βελτίωσης έγκειται αποκλειστικά στην επιμονή, στην υπομονή και στην συνεχή ανάπτυξη πνεύματος και σώματος. Τι καλύτερο μάθημα μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας;


8. Το Αϊκίντο έχει αποτελεσματικότητα στις μικρές ηλικίες. Καθώς το Αϊκίντο δεν βασίζεται στο ύψος, το βάρος, την μυική δύναμη ή την ευφυία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου από παιδιά και ενήλικες. Είναι άξιο θαυμασμού, πόσο μεγάλη δύναμη μπορούν να ασκήσουν τα παιδιά όταν ρίχνουν ενήλικες!


9. Το Αϊκίντο ως παραδοσιακή πολεμική τέχνη μαθαίνει στα παιδιά τις αρχές του αυτοελέγχου, της πειθαρχίας, της ανιδιοτελούς συνεισφοράς και προσφοράς και του σεβασμού στον συνάνθρωπο. Δίνει αυτοπεποίθηση ακόμα και στα πιο ευαίσθητα, εσωστρεφή ή αδύναμα παιδιά καθώς μέσω της ενασχόλησης μαθαίνουν να διοχετεύουν την ενέργεια τους με θετικό τρόπο έναντι του κοινωνικού συνόλου.Σύνδεσμοι

Akikai Foundation

Aikicosmos


Ελληνικός Όμιλος Αϊκίντο

FukuShinKan Dojo, 3ης Σεπτεμβρίου 144, 5ος όροφος
Τηλέφωνο: 210 8811768 (Δευτέρα - Παρασκευή 18:30 - 20:30)
Email :