"Το Αικίντο είναι ο δρόμος της μη αντίστασης και ως εκ τούτου είναι ανίκητο εξ'ορισμού. Υψηλή ή χαμηλή ταχύτητα δεν έχουν καμμία συνέπεια. Απλά και μόνον οι έχοντες την πρόθεση να πολεμήσουν με αυτόν που ενσαρκώνει το συμπαντικό νόμο, επικεντρώνουν την σκέψη τους στην παραβίαση της αρμονίας της ίδιας της φύσης. Το άτομο με κακά και επιβλαβή συναισθήματα, έχει νικηθεί πριν ακόμη κάνει την πρώτη κίνηση. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης έχει ήδη κριθεί."

O'Sensei

Εκδηλώσεις

Ενδυμασία

Για την ενασχόληση στο Αϊκίντο, η πιο δόκιμη ενδυμασία είναι η λευκή φόρμα με την ονομασία κεικόγκι (keikogi) ή απλώς γκι (gi). Πρόκειται για ένα σακάκι και ένα παντελόνι από λευκό βαμβακερό ύφασμα τα οποία δένουν στη μέση με μια υφασμάτινη ζώνη η οποία λέγεται όμπι (obi). Η ζώνη αυτή είθισται να είναι λευκή (οι περισσότερες οργανώσεις Αϊκίντο ανά τον κόσμο δεν ακολουθούν το σύστημα των χρωματιστών ζωνών του τζούντο και του καράτε) μέχρι ο ασχολούμενος να φτάσει το βαθμό του σοντάν (shodan - πρώτου νταν) οπότε και αντικαθίσταται από μια αντίστοιχη μαύρη.

Το ίδιο το γκι έχει σακάκι από τριπλό ύφασμα ώστε να αντέχει σε ρίψεις, πτώσεις, τραβήγματα κλπ. ενώ και το παντελόνι έχει ενισχύσεις στα γόνατα ώστε να μη φθείρεται κατά τη διάρκεια των κινήσεων από γονατιστή στάση (σουάρι ουάζα).


Κεικόγκι και Όμπι

Πέραν αυτών, το πιο χαρακτηριστικό ενδυματολογικό στοιχείο του Αϊκίντο είναι το φαρδύ παντελόνι με την ονομασία χάκαμα (hakama), ένα ένδυμα το οποίο έλκει την καταγωγή του από την ενδυμασία των σαμουράι (όπου και προστάτευε το κανονικό παντελόνι από τη φθορά όταν ο σαμουράι ήταν έφιππος) και το οποίο φοριέται πάνω από το παντελόνι του γκι. Η χάκαμα είναι συνήθως μαύρη ή σκούρα μπλε και αναλόγως με την οργάνωση φοριέται είτε από το επίπεδο του 3ου κίου, είτε από το επίπεδο του πρώτου νταν (μαύρη ζώνη), είτε από την αρχή και για όλους τους ασκούμενους. Η χάκαμα έχει πέντε πιέτες στο εμπρός της μέρος και δύο στο πίσω και οι οποίες (σύμφωνα με την παράδοση των πολεμικών τεχνών) αντιπροσωπεύουν τις αρετές του ασχολούμενου οι οποίες είναι:

  • Γιούκι (Yuki) = κουράγιο, αξία, γενναιότητα
  • Τζιν (Jin) = ανθρωπιά, ευσπλαχνία, καλοσύνη
  • Γκι (Gi) = δικαιοσύνη, ακεραιότητα, εντιμότητα
  • Ρέι (Rei) = ευγένεια, πολιτισμός
  • Μακότο (Makoto) = ειλικρίνεια, εντιμότητα
  • Τσούγκι (Chugi) = πίστη, αφοσίωση
  • Μέιο (Meiyo) = τιμή, αξιοπρέπεια


Hakama


Δέσιμο της Hakama

Το δίπλωμα της χάκαμα εκτελείται με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Ακόμα, και στο μέτρο που τηρείται πλήρως η παράδοση, είθισται να αναλαμβάνει κάποιος νεώτερος ασχολούμενος να διπλώσει τη χάκαμα του εκάστοτε δασκάλου.Δίπλωμα της χακάμα


Δίπλωμα της χακάμα (Video)

Καθώς στους χώρους του ντότζο, όπως και σε όλους τους χώρους στην Ιαπωνία, δε φοριούνται παπούτσια, οι ασχολούμενοι θα πρέπει να έχουν πάντοτε μαζί τους ένα ζευγάρι παντόφλες ή πέδιλα ώστε να μπορούν να κινούνται άνετα. Οι παντόφλες αυτές, οι οποίες αντίθετα με τη συνηθισμένη παρανόηση δε λέγονται "σαγιονάρες" αλλά ζόρι (zori) αφήνονται στο πλάι του τατάμι, τοποθετημένες στη σειρά -η τοποθέτησή τους δίνει ένα μέτρο της προσοχής στη λεπτομέρεια που θεωρείται αναπόσπαστο μέρος των πολεμικών τεχνών.Zori (Ζόρι)


Τα σχέδια προέρχονται απο το βιβλίο "Aikido and the Dynamic Sphere" (A. Westbrook & O. Ratti - Εκδόσεις Tuttle)
Το σχέδιο για το δέσιμο της χακάμα προέρχεται απο την εταιρεία BuJin Design
Η φωτογραφία για το δίπλωμα της χακάμα είναι δημιούργημα του John Scherpenzeel


Σύνδεσμοι

Akikai Foundation

Aikicosmos


Ελληνικός Όμιλος Αϊκίντο

FukuShinKan Dojo, 3ης Σεπτεμβρίου 144, 5ος όροφος
Τηλέφωνο: 210 8811768 (Δευτέρα - Παρασκευή 18:30 - 20:30)
Email :